Daily Current Affairs

Current Affairs – 21 October 2020 Questions and Answers

GS Team published here 21 October 2020 Current Affairs Quiz. These will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams. These current affairs make daily analysis and realted india, World, Technology, and all govt news. If you have a question about ‘, please reach out to us through a comments.

GK Quiz on 21st October 2020 for Every Competitive Exams


Question 1. In which of the following legislations, the bill has been passed to neutralize the 3 new agricultural laws of the Central Government?

  • Delhi Legislative Assembly
  • Gujarat Legislative Assembly
  • Maharashtra Legislative Assembly
  • Punjab Legislative Assembly
  • Show Answer
    Answer: Punjab Legislative Assembly – The Punjab Legislative Assembly has passed a bill to nullify three new agricultural laws of the Central Government. Also, the CM of Punjab appealed to the farmers to vacate the railway track. Leader of the House Chief Minister Captain Amarinder Singh said that there has been a delay in bringing the bill in the emergency session.

    Question 2. IBA recently appointed Rajkiran Rai, managing director and CEO of which bank?

  • NABARD
  • Union Bank of India
  • Bank of Baroda
  • Yes Bank
  • Show Answer
    Answer: Union Bank of India – Union Bank of India Bank Managing Director and CEO Rajkiran Rai recently received the Indian Banks’ Association (IBA) Has appointed the chairman. This Indian Banks Association (IBA) was established with the objective of developing, coordinating and strengthening Indian banking. Also, State Bank of India Chairman Dinesh Kumar Khara has been elected as the Vice President of the association.

    Question 3. Mr. Mansukh Mandavia has initiated the development of the Maritime Traffic Service and indigenous software solutions for whom?

  • Ministry of Transport
  • Shipping Traffic Monitoring System
  • Indian Army
  • Air Force
  • Show Answer
    Answer: Ship Traffic Monitoring Arrangement – Minister of State for Shipping, Mr. Mansukh Mandavia has developed an indigenous software solution for maritime traffic service and ship traffic monitoring system. Has started. He said that instead of relying on high-cost foreign-made software solutions for traffic management of Indian ports, the emphasis has been on developing indigenous systems as per the requirement of the country.

    Question 4. In which state Shri Nitin Gadkari has recently laid the foundation of the first multi-model logistics park of India?

  • Gujarat
  • Maharashtra
  • Assam
  • Punjab
  • Show Answer
    Answer: Assam – Shri Nitin Gadkari, Union Minister of Road Transport, Highways and Micro, Small and Medium Industries, recently raised Rs. 693.97 crore in the state of Assam. The foundation stone of India’s multi-model logistics park has been laid at a cost of Rs. This multi-model logistic park will provide direct air, road, rail and waterway connectivity to the people.

    Question 5. Pakistan has removed the ban on which app of China ?

  • Likeee
  • Tiktok
  • pubg
  • Free Fire
  • Show Answer
    Answer: Tiktok – Pakistan has removed the ban on China’s Tiktok app for spreading obscenity. According to the report, Tiktok has been banned almost 10 days ago. The telecom authority was receiving constant complaints about Tittock.

    Question 6. Chennai team captain Mahendra Singh Dhoni has become the first player to play how many matches played in IPL?

  • 100 matches
  • 200 matches
  • 250 matches
  • 350 matches
  • Show Answer
    Answer: 200 matches – Chennai team captain Mahendra Singh Dhoni has become the first player to play 200 matches in IPL. After Mahendra Singh Dhoni, Rohit Sharma has played 197 matches. After Rohit Sharma, batsman Suresh Raina has played 193 matches while Dinesh Karthik of Kolkata Right Riders has played 191 matches.

    Question 7. Which day is celebrated Worldwide on 21 October?

  • World Protein Deficiency Day
  • World Vitamin Deficiency Day
  • World Iodine Deficiency Day
  • World Calcium Deficiency Day
  • Show Answer
    Answer: World Iodine Deficiency Day – Global Iodine Prevention Disorders Day (IDDS) or World Iodine Deficiency Day is observed all over the world on 21 October. is. The purpose of celebrating this day is to create awareness about the adequate use of iodine and shed light on the consequences of iodine deficiency.

    Question 8. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated the newly built Golden Jubilee Bhawan of Rourkela in which state?

  • Kerala
  • Gujarat
  • Odisha
  • Maharashtra
  • Show Answer
    Answer: Odisha – Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has recently inaugurated the newly constructed Swarna Jayanti Bhawan in Rourkela, Odisha. . The Golden Jubilee Bhavan was planned on completion of fifty years of the establishment of NIT Rourkela Institute. This building has been constructed at an estimated cost of Rs 95 crore.

    Question 9. Which of these country’s fast bowler Ben Lister became the first Substitute player due to Covid-19?

  • New Zealand
  • Auckland
  • North Africa
  • Nepal
  • Show Answer
    Answer: Auckland – Auckland fast bowler Ben Lister has become the first Substitute player due to Covid-19. He replaced his teammate Mark Chapman in the ongoing Plunket Shield First Class Cricket Championship in Oakland.

    Question 10. Which Pakistani fast bowler has announced his retirement from all formats of cricket?

  • Mohammad Abbas
  • Asif Iqbal
  • Asif Mehmood
  • Umar Gul
  • Show Answer
    Answer: Umar Gul – Pakistan fast bowler “Umar Gul” has announced his retirement from all formats. He played his last match for Pakistan in ODI 2016. Umar Gul made his ODI debut in 2003. The same year he played his first Test match. Umar Gul has taken 163 wickets in 47 Tests at an average of 34.06.

    See Here Previous Current Affairs:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *