Daily Current Affairs

Current Affairs – 29 October 2020 Questions and Answers

GS Team published here 29 October 2020 Current Affairs Quiz. These will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams. These current affairs make daily analysis and realted india, World, Technology, and all govt news. If you have a question about, please reach out to us through a comments.

GK Quiz on 29th October 2020 for Every Competitive Exams


Question 1. Which of the following academy has announced to confer “Dr. Tulsi Das Chugh Award-2020” to scientist Dr. Satish Mishra?

  • National Music Academy
  • National Academy of Education
  • National Cultural Academy
  • National Academy of Medical Sciences
  • Show Answer
    Answer: National Academy of Medical Sciences – Oration and Awards Committee of National Academy of Medical Sciences (India) has recently joined the Scientist of CSIR-CDRI, Lucknow, Dr. Has announced to confer “Dr. Tulsi Das Chugh Award-2020” on Satish Mishra for his research to understand the complex process of life cycle of malaria parasites.

    Question 2. India Post and who has signed an agreement for electronic exchange of customs data related to postal shipping between the two countries?

  • United States Postal Service
  • United Kingdom Postal Service
  • UK Postal Service
  • Australia Postal Service
  • Show Answer
    Answer: United States Postal Service – An electronic exchange of customs data related to postal shipping between India Post and United States Postal Service The agreement has been signed. This agreement aims to help ease of export for small and large exporters through postal channels.

    Question 3. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has recently inaugurated the Phase-1A buildings of National Institute of Technology in which state?

  • Gujarat
  • Maharashtra
  • Andhra Pradesh
  • Bihar
  • Show Answer
    Answer: Andhra Pradesh – Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ recently under Phase-1A of Andhra Pradesh State 438 crores NIT Hyderabad has inaugurated several newly constructed buildings at a cost of Rs. Also, the Union Education Minister said that the main objective of any educational institution is to serve the society through quality education by encouraging excellence in teaching, research and innovation.

    Question 4. Recently who has inaugurated the National Conference on Vigilance and Anti-Corruption through Video Conferencing?

  • Ramnath Kovind
  • Narendra Modi
  • Nitin Gadkari
  • Ramesh Pokhriyal
  • Show Answer
    Answer: Narendra Modi – Recently Prime Minister Narendra Modi on Vigilant India, Samruddhi Bharat Theme through video conferencing vigilance and anti-corruption national The conference is inaugurated. The aim of which is to make people aware and to fulfill India’s resolve of dignity and integrity in public life with the participation of citizens.

    Question 5. In which IIEST has the Union Education Minister virtually inaugurated the DST-IIEST Solar PV Hub?

  • IIEST, Pune
  • IIEST, Kharagpur
  • IIEST, Shibpur
  • IIEST, Chennai
  • Show Answer
    Answer: IIEST, Shibpur – The Union Minister of Education, Mr. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ recently hosted the DST-IIEST Solar PV at IIEST, Shibpur. The hub is inaugurated virtually. The first DST-IIEST Solar PV Hub of its kind in India under the aegis of the Center of Excellence for Green Energy and Sensor Systems at IIEST, Shibpur has been set up through a generous research and development grant from the Department of Science and Technology, Government of India.

    Question 6. Complete 6 lakh tele counseling services have been completed under the telemedicine service e-Sanjivani launched by which of the following ministry?

  • Ministry of Women
  • Ministry of Health and Family Welfare
  • Ministry of Sports
  • Cultural Ministry
  • Show Answer
    Answer: Ministry of Health and Family Welfare – 6 lakh tele-counseling services under e-Sanjeevani, a telemedicine service launched by the Ministry of Health and Family Welfare The delivery has been completed. According to the ministry, the last 1 lakh tele-counseling services have been completed in just 15 days. This achievement is being considered as a major step towards promoting Digital India initiative.

    Question 7. Shashidhar Jagadishan has recently taken over as the Managing Director of which bank in place of Aditya Puri?

  • Bank of Baroda
  • Yes Bank
  • HDFC Bank
  • State Bank of India
  • Show Answer
    Answer: HDFC Bank – Shashidhar Jagadishan has recently taken over as the Managing Director of HDFC Bank in place of Aditya Puri. The bank touched new heights during Aditya Puri’s 25-year tenure. The market cap of the bank was Rs 440 crore in 1995, which has increased to Rs 6.63 lakh crore in 2020. This bank was established in 1994.

    Question 8. Which day is celebrated worldwide on October 29?

  • World Strike Day
  • World Stroke Day
  • World Movement Day
  • World Compromise Day
  • Show Answer
    Answer: World Stroke Day – World Stroke Day is celebrated on 29 October worldwide. The purpose of which is to make people aware of stroke. Brain stroke is the second most common cause of death worldwide after coronary artery disease.

    Question 9. President Yogesh Tyagi, Vice Chancellor of which university has been suspended by President Ram Nath Kovind due to allegations of misuse of the post?

  • IGNOU
  • Delhi University
  • Punjab University
  • IIT Kharagpur
  • Show Answer
    Answer: Delhi University – President Ram Nath Kovind recently called Delhi University Vice Chancellor Professor Yogesh Tyagi for misuse of post and corruption Suspended with immediate effect because of the charge. Professor Yogesh Tyagi was appointed as VC of DU on 10 March 2016. His term was ending on 15 March next year.

    Question 10. BECA agreement has been signed between India and which country in the third round of 2 + 2 ministerial talks?

  • Australia
  • Africa
  • United States
  • Japan
  • Show Answer
    Answer: United States – BECA Agreement (Geospatial Cooperation in the Third Round of 2 + 2 Ministerial Dialogue between India and the United States The Basic Exchange and Cooperation Agreement) has been signed. This agreement will give India access to highly accurate geospatial data which will help improve the accuracy of India’s missile systems.

    See Here Previous Current Affairs:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *